Pulsmåling i håndleddet med pulsur

Ved pulsmåling med håndledsbaseret pulsmålere bruges en teknik, der kaldes photoplethysmography (PPG). PPG måler strømningen af blod i blodårerne under huden ved at sende et LED lys, som typisk enten er grøn eller rød mod blodårerne. Lyset reflekteres tilbage til en optisk sensor som registrere mængden af lys modtaget tilbage fra blodårerne.

PPG udnytter det faktum, at mængden af lys, som absorberes/reflekteres, ændrer sig på en forudsigelig måde, når et hjerteslag sender en portion blod rundt i kroppen.

Der er forskel på lysreflektionen fra blodbanen under et hjerteslag og i perioden mellem hjerteslagene – og det er denne forskel, som den optiske sensorenhed i uret detekterer. En Digital Signal Processor (DSP) omregner efterfølgende de målte signaler til antal hjerteslag pr. minut (puls).

Blodbanen under huden absorbere lys forskelligt under et hjerteslag og i perioden mellem hjerteslagene, det er fænomen som PPG teknikken benytter sig via den optiske sensor som modtager den reflekteret lys til at måle pulsen. Signalerne modtaget, omregnes dernæst af en Digital Signal Processor (DSP) til antal hjerteslag pr minut som er pulsen.

 

Nøjeagtighed af håndledsbaseret pulsmåling

Overordnet set findes der to metoder til at måle puls under løb: Brystbælte eller indbygget pulsmåler i uret på håndleddet.

Brystbælte er mest nøjagtigt

Fordelen ved at bruge et brystbælte er, at det reagerer langt hurtigere på ændringer i puls end pulsmåleren i håndleddet gør.

Er det vigtigt for dig, at dine pulsmålinger altid er så nøjagtige som muligt, og træner du ofte intervaltræning (hvor pulsen varierer meget), så bør du bruge et pulsbælte. Pulsmåleren i håndleddet registrerer ændringerne i puls, men hvis intervallerne er meget korte, når den ikke altid at måle peak-pulsen inden pulsen er på vej ned igen. Du kan derfor ikke altid stole på den målte maxpuls i disse tilfælde.

Håndledsbaseret pulsmåling er tilfredsstillende

Træner du derimod ofte i mere jævnt tempo, hvor der ikke sker de store, pludselige udsving i pulsen, fungerer den håndledsbaserede pulsmåling rigtig fint. Set over hele træningssessionen vil den målte gennemsnitspuls i håndleddet være stort set identisk med den gennemsnitspuls, som et brystbælte ville måle. På langt de fleste løbeture og for langt de fleste motionsløbere vil pulsmåling i håndleddet derfor være tilstrækkeligt og helt tilfredsstillende.

 

Pulsmåling i håndleddet er nemt og bekvemt

Den helt store fordel ved håndledsbaseret pulsmåling er, at det er nemt og bekvemt. Uanset hvor ofte du har prøvet at løbe med et brystbælte, så bliver det bare aldrig en super komfortabel oplevelse. Med pulsmåleren i håndleddet er der intet, som generer dig, mens du løber, og du slipper for bøvlet med at skulle tage pulsbæltet på og af samt den efterfølgende rengøring. Det er bare at starte uret, som du jo alligevel havde på, og så kører det.

Selvom mange af de nye sportsure kommer med håndledsbaseret pulsmåling, er det altid muligt at benytte et brystbælte sammen med disse ure. Så hvis du gerne vil have både komfort og god nøjagtighed i målingerne kunne en god model derfor være, at man bruger pulsmåleren i håndleddet til løbeturene i jævnt tempo, mens man tilkobler brystbæltet, når der skal løbes intervaller. Så er det trods alt ikke så ofte man skal have gang i brystbæltet, og nøjagtigheden af målingerne er fin.

Sådan skal pulsuret placeres 

Dårlig kontakt til huden er den største årsag til, at pulsmåling i håndleddet til tider kan være unøjagtig. Korrekt placering af uret vil derfor forbedre nøjagtigheden af pulsmålingen markant.

Mange begår den fejl, at de placerer uret på ”selve håndleddet”, og det forstår man egentlig godt, da man jo kalder det ”pulsmåling i håndleddet”. Det er dog ikke særlig hensigtsmæssigt at placere uret der, da bevægelser i håndleddet vil forstyrre kontakten mellem hud og pulsmåler, hvilket fører til upræcise målinger.

For at få den mest nøjagtige måling af pulsen skal uret derimod placeres ca. en fingerbredde fra selve håndleddet (brug det fremtrædende knoglepunkt ved håndleddet i lillefingersiden som referencepunkt). Denne placering sikrer, at uret sidder roligt og uforstyrret, selv når der sker store bevægelser i håndleddet. Uret skal desuden strammes så meget, at det ikke glider, når håndleddet rystes, men det må ikke være så stramt, at det føles ubehageligt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *